Yedoo Mezeq review
Veelzijdige step voor volwassenen
Wil je beginnen met sportief steppen of een uitdaging om de hond uit te laten? In deze review (geschreven door Sander, klant van Stepfabriek) alles over de Yedoo Mezeq, een volwaardige step voor volwassenen.
Waarom steppen?
Veel mensen denken bij een step nog aan een kinderstep. Maar de laatste jaren is de step steeds populairder onder volwassenen als serieus sport- en vervoersmiddel. Dat is niet zonder reden, want de step combineert enkele interessante voordelen van wandelen en fietsen. Zo is een step compacter en onderhoudsvriendelijker dan een fiets maar een stuk sneller dan wandelen of hardlopen.
Ook is een step goedkoper in aanschaf dan een fiets. Daarbij is steppen bovendien een ‘full body workout’ die minder blessuregevoelig is dan hardlopen, maar intensiever dan fietsen. Een uitstekende manier dus om tijdens een drukke werkdag ook nog wat gezonde beweging te krijgen. Kortom, wij waren overtuigd en wilden eens kijken hoe een step bevalt in de dagelijkse praktijk.
De Yedoo Mezeq, ideale middenmaat
Na een zoektocht kwamen we daarbij uit op het Mezeq model van het Tsjechische merk Yedoo. Dit merk is al 30 jaar gespecialiseerd in het maken van steps voor kinderen en volwassenen tegen een redelijke prijs. De Mezeq is een instapmodel uit de RunRun serie maar wel een echt serieuze step met een redelijk formaat wielen van 20 en 16 inch, een hi-ten metalen frame en genoeg ruimte om te staan.
Nog kleinere steps zijn wel handig voor het openbaar vervoer maar rijden door hun piepkleine wieltjes onprettig en instabiel. Steps met grotere wielen van het formaat van een volwassenenfiets zijn ook beschikbaar maar missen het compacte en wendbare van een step. Daarom is de Mezeq wat ons betreft een ideale middenmaat. Compact genoeg voor in de auto maar groot genoeg om prettig te steppen en zichtbaar te zijn in het verkeer.
Unboxing
De Yedoo Mezeq kwam bij ons binnen in een compacte doos omdat de step niet volledig gemonteerd kan worden bezorgd. Je moet dus zelf nog even aan de slag om de step af te monteren. Op zich is dit niet heel erg moeilijk maar het is wel iets om rekening mee te houden als je technisch niet zo handig bent. Zelf had ik de step in 20 minuten gereed voor gebruik. Overigens had de Stepfabriek.nl waar wij bestelde de optie om hem geassembleerd af te halen of te videobellen voor ondersteuning.
Het ongemak, voor zover je het ongemak kan noemen, van het afmonteren wordt ruimschoots gecompenseerd door de prijs-kwaliteitsverhouding. Voor minder dan 320 euro krijg je namelijk een step van hoogwaardige onderdelen. Het frame is van hi-ten staal en mooi gepoedercoat, de velgen zijn van aluminium met Kenda banden en de schijfremmen zijn van Tektro. Daarnaast is de step uitgerust met een degelijke standaard. We waren positief onder de indruk.
De step monteren
De Yedoo Mezeq monteren is niet heel moeilijk maar vereist wel een beetje handigheid. In circa 20 minuten is de step klaar voor gebruik. We maakten een start met het monteren van de schijfremmen op de velgen met 6 inbusschroeven. Daarna zijn de wielen met de 2 snelspan steekassen snel gemonteerd op het frame.
Verder moet je alleen het stuur klemmen in de stuurpen en deze netjes recht in het frame plaatsen en op de juiste hoogte vastzetten. Zoals gezegd is het niet lastig maar vereist het soms wat handigheid of opnieuw afstellen. Vooral het afstellen van de schijfremmen moet even goed gebeuren, maar gelukkig zijn hier ook veel instructievideo’s van te vinden op Youtube naast de handleiding.
De eerste kilometers
Na een uurtje knutselen konden we de weg op met de Yedoo Mezeq step. Daarbij vielen de eerste kilometers nogal tegen aangezien we in geen jaren hadden gestept. Je gebruikt toch hele andere spieren dan bij wandelen of bij fietsen. Het went echter snel en binnen een paar dagen konden we al met een redelijk snelheid van 15 tot 20 km/u vooruit komen. Ik moet er wel bij zeggen, je voelt je weer even kind zodra je opstapt!
Daarbij is het zeker een aanrader om wat Youtube filmpjes op te zoeken over de juiste stephouding. Een goede houding met een rechte rug, een lichte ‘squat’ en afzetten met heel je lichaamsgewicht maken echt het verschil in snelheid. Bovendien voorkomt een goede houding blessures. Net als het in elkaar zetten van de step vereist het wat moeite maar krijg je daarna veel waar voor je geld.
Veel vrijheid
We vonden het steppen namelijk veel leuker dan fietsen. Het is echt meer een sport waarbij de beweging intensiever is maar je ook uitgedaagd wordt in het verbeteren van je techniek. Daarbij geeft het staand zweven over de weg de vrijheid van een skateboard maar heb je dankzij het stuur en de stevige schijfremmen de stabiliteit en veiligheid van een fiets.
Daarbij is je bereik wel iets minder dan met de fiets, over het algemeen halen geoefende steppers ongeveer driekwart van de snelheid van een fietser. Met een beetje training is 15 tot 20 km/u zeker mogelijk en een afstand steppen tot 40 km (met rustpauzes) is ook zeker niet onhaalbaar.
Yedoo Mezeq doelgroep
Onze ervaring met steppen en de Yedoo Mezeq zijn dus positief. Maar voor wie is deze step nu bedoeld, zeker in een fietsland als Nederland? We zien 3 doelgroepen die zeker lol zouden kunnen hebben van de Yedoo Mezeq.
Woon/werk verkeer
De Yedoo Mezeq is niet zo compact als een vouwfiets en dus minder geschikt voor het OV. Dan zou je moeten kiezen voor een vouwstep. Het is echter wel een prima oplossing voor wie sportief en eigentijds naar zijn werk wil op niet al te lange afstanden van 5 tot 10 km. Daarnaast is de Yedoo Mezeq een hele goedkope en makkelijke ‘last mile solution’ voor automobilisten. Met een lengte van 150 cm past hij in elke auto (met de achterbank plat).
Sportief gebruik
Daarnaast is de Yedoo Mezeq echt leuk als sportmiddel. Gewoon om even een half uurtje of uurtje te gaan steppen als je bijvoorbeeld vanwege de corona niet naar de sportschool mag. Maar ook als aanvulling of variatie op een bestaande fiets- of wandelhobby is deze step zeker geschikt. Wil je gezellig samen op pad kun je een step ook goed combineren met iemand die wat langzamer fietst of wat sneller hardloopt.
De hond uitlaten
Tot slot is de Yedoo Mezeq bijzonder geschikt om de hond uit te laten. Yedoo promoot de Mezeq zelfs op hun website als ‘sterke hondenstep’. Ze hebben bovendien speciale accessoires te koop om de hondenlijn te monteren. De reden dat steppen zo geschikt is voor honden is dat ze lekker door kunnen rennen maar niet het risico lopen op uitputting of overbelasting zoals bij (elektrische)fietsen. Bij een wat sterkere hond kun je zelfs aan ‘mushing’ doen waarbij de hond de step vooruit trekt. De schijfremmen van de Mezeq zijn hierdoor ideaal.
Maar wat zijn dan minpunten in deze Yedoo Mezeq review?
We zijn behoorlijk positief in deze Yedoo Mezeq review. Maar zijn er dan helemaal geen minpunten? Grootste minpunt/verbeterpunt is wat ons betreft de handleiding, die zou soms wat duidelijker kunnen. Ook zal niet iedereen de step zelf in elkaar willen of kunnen zetten. Gelukkig zijn er webshops zoals de Stepfabriek die hierin een goede service verlenen.
Daarnaast is de leveromvang wat karig, de basisonderdelen zijn van goede kwaliteit maar accessoires ontbreken, maar misschien zijn het daarom ook wel accessoires. Een bel, dog-adapter en spatborden niet standaard inbegrepen. De accessoires zijn gelukkig niet duur om bij te kopen. Als je langer bent dan 1,85 meter is het mogelijk om een stuurpen verlenger erbij te kopen (afhankelijk van welke hoogte je comfortabel vind).
Yedoo Mezeq review samengevat
Al met al wegen de pluspunten in deze Yedoo Mezeq review echter ruim op tegen de minpunten. De prijs kwaliteitverhouding is goed en het ontwerp van de step oogt volwassen. Daarbij zijn we eigenlijk verbaasd hoe leuk steppen is, het is een prima en welkome afwisseling met fietsen en wandelen. Maar misschien nog wel het grootste voordeel is de eenvoud en de lage kosten van steppen.
Voor nog geen 320 euro koop je een serieuze step van goede kwaliteit, dat is een stuk goedkoper dan een goede fiets. Ook heb je nagenoeg geen onderhoudskosten. Je hoeft enkel af en toe de banden te vervangen en de remmen af te stellen, iets wat makkelijk kan zonder (dure) fietsenmaker. Dat maakt de Mezeq duurzaam voor je gezondheid én je portemonnee.
Enthousiast geworden door de Yedoo Mezeq review van Sander en wil je meer weten over de Yedoo Mezeq disc 20/16 step? Bekijk de specificaties van de Yedoo Mezeq disc 20/16 step.
Ik hoop met deze Yedoo Mezeq review jou net zo enthousiast te maken als dat ik ben over deze step!